Chokladprovning

chokladpralinerPrecis som vinprovning så har chokladprovning blivit ett allt mer populärt alternativ för vänner, kollegor eller familjer som gärna vill hitta på något tillsammans och dela en upplevelse. För chokladälskaren så är det ett ypperligt tillfälle att få testa olika sorters choklad och samtidigt få lära sig mer om choklad.

Det finns flera företag runt om i Sverige som erbjuder olika typer av chokladprovning, med eller utan drycker till. Många ordnar även chokladprovning med olika teman. En chokladprovning tillsammans med en kunnig chokladexpert kan ge dig en riktig upplevelse, eftersom experten kan berätta om chokladens framställning, om olika kakaobönor, olika sorters choklad och annan intressant fakta om choklad. Men det går även att ordna sin egen chokladprovning hemma. En chokladprovning kan vara en utmärkt födelsedagspresent eller ett roligt evenemang att göra på företagsfesten.

Att ordna en egen chokladprovning är inte så svårt. Bjud hem några vänner och ha en oförglömlig chokladupplevelse. Ni kan välja mellan olika teman för er chokladprovning. Ett alternativ är att testa olika chokladsorter genom att utgå från kakaohalt. Där kan ni testa olika sorters mörk choklad med kakaohalt mellan 35 % och ända upp till 99 %. Ett annat alternativ är att testa chokladsorter utifrån chokladens ursprung. Om ni vill testa choklad tillsammans med dryck så kan ni välja att testa choklad tillsammans med whiskey, choklad tillsammans med vin och choklad tillsammans med kaffe.

Boka chokladprovning till bäst pris här

Själva chokladprovningen påminner till stor del om vinprovning, ungefär så här kan upplägget se ut:

  • Man börjar med att titta på chokladens utseende. Ju högre kakaohalt, desto mörkare brukar chokladen vara, men det finns olika nyanser att titta närmare på. Chokladen bör ha en blank och helt slät yta.
  • Efter att ha tittat på utseendet så kan man beskriva doften. Doften på mörk choklad ska gärna vara djup och intensiv. Den ska inte lukta bränt, rökt eller konstigt på något sätt. Choklad kan ha en kryddig doft, blommig, animalisk, rostad, fruktig eller blommig doft. Försök känn efter hur chokladen ni har med på chokladprovningen doftar. När det är dags att känna chokladens smak så ska ni låta chokladen långsamt smälta i munnen. Fundera över konsistens, smak och balansen mellan olika smakintryck.
  • Därefter är det dags att ge chokladen ett helhetsintryck. Det roliga med att ha chokladprovning tillsammans med andra är att jämföra era intryck och smakupplevelser med varandra. Det finns speciella protokoll som man kan ladda ner på nätet, där man kan fylla i sina intryck och värderingar för respektive choklad efter varje moment i chokladprovningen.
  • När ni har gått igenom samtliga chokladsorter så är det väldigt roligt att gå igenom och jämföra era protokoll. Är det en och samma chokladsort som blir kvällens vinnare eller har ni helt olika smak?

Oavsett vilket så har ni säkert fått en väldigt rolig kväll och en unik chokladupplevelse.