Choklad fakta

chokladruta

Choklad tillverkas av kakaobönor. Bönorna växer på kakaoträdet, Theobróma cacáo, som för övrigt är namngett av Carl von Linné. Det finns ett tjugotal olika arter i släktet Theobróma, men det är främst två som används för att tillverka choklad. Det är dels Criollo, som främst växer i Nicaragua, Guatemala, Mexico, Venezuela och Colombia och dels Forastero, som främst växer i Afrika, Brasilien och Ecuador.

Criollo är en mer exklusiv variant och endast någon procent av världens produktion av kakao härstammar från Criollo. Forastero, däremot, står för 95 % av världsproduktionen.

Det finns också en mängd hybrider mellan Criollo och Forastero. Trinitario är en av de mest kända hybriderna och den står för ungefär fyra procent av världsproduktionen.

Från träd till kakaosmör

För att tillverka choklad så skördar man då kakaobönorna från kakaoträdet. Tillverkningsprocessen startar med att bönorna får jäsa och därefter torkas de. Efter det så krossas bönorna och mals till en kakaomassa.

Ur kakaomassan pressas ungefär hälften av fettet bort för att man ska kunna tillverka kakaopulver av den del av kakaomassan som finns kvar. Kakaofettet, det vill säga kakaosmöret, används senare vid tillverkningen av choklad.

Choklad har egentligen bara ett fåtal ingredienser; kakaomassa, socker och kakaosmör. Därefter kan man tillsätta något smakämne eller nötter.

Mörk, vit och ljus choklad

Den mörka chokladen måste ha en kakaohalt på minst 35 %, men det finns sorter av mörk choklad som har en kakaohalt ända upp till 99 %. Vit choklad tillverkas av kakaosmör, socker och mjölkpulver. Till skillnad mot mörk choklad så innehåller vit choklad varken kakaomassa eller kakaopulver. Mjölkchoklad måste bestå av minst 30 % kakao. Dessutom innehåller den färsk mjölk eller skummjölkspulver.

Förutom ingredienserna kakaosmör, socker och kakaomassa så kan choklad innehålla olika smakämnen som apelsin, chili, mint eller nötter. Billigare choklad kan också ha tillsatser av sojalecitin, emuleringsmedel och så vidare.

Just mörk choklad anses vara ett afrodisiakum (förhöjer sexlusten) tillsammans med andra afrodisiaka som bigarråer, ostron, zink och saffran. Det är sällan något starkt vetenskapligt stöd för detta utan det bygger oftast på kulturella traditioner kring dessa livsmedel.

Belgisk och schweizisk choklad

Belgisk och schweizisk choklad har länge varit kända för sin höga kvalitet. Från dessa länder kommer kända märken som Valrhona, Toblerone och Lindt. Andra länder som tillverkar och exporterar mycket choklad är Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Här i Sverige produceras choklad bland annat av Cloetta.

Det blir alltmer populärt att försöka undvika tillsatser och konstgjorda ämnen, man vill ha chokladen så ren och naturlig som möjligt, vilket har lyckats bana väg för några mindre chokladtillverkare.

Chokladprovning

Vid en chokladprovning har du möjlighet att testa olika sorters choklad från olika delar av världen, för att jämföra dem och komma fram till vilken sort du tycker bäst om.

Lämna en kommentar