Chokladresor

En chokladälskares dröm måste väl vara att få åka på en chokladresa. Tänk att få åka till Belgien och äta riktig, lyxig belgisk choklad. En chokladresa är helt enkelt en vanlig charterresa där allt ingår. Resa, logi, kost och upplevelser är inbakat till ett och samma paketpris. Beroende på vilket land du väljer att åka till så finns det förstås lite olika sevärdheter och evenemang att välja bland.

belgien choklad

I Belgien finns till exempel det fina chokladmuseet i Brygge att besöka, ett eldorado för den sanne chokladälskaren. I Brygge finns förutom museet även många chokladbutiker och caféer. Där säljs riktig belgisk choklad och det är dessutom halva priset på choklad jämfört med Sverige, så det kan vara ett riktigt shoppingläge.

Men det är inte bara till Belgien som det anordnas chokladresor. Du kan egentligen åka nästan vart som helst på chokladresa. Inte bara Europa finns att välja bland som resmål, utan även mer exotiska platser, som Sydamerika eller Afrika.

På en chokladresa så är chokladprovning förstås en central upplevelse. Där får man prova olika sorters choklad, ofta tillverkade i det land och område där man är på resa. Man får ofta testa både vit choklad, mörk choklad, mjölk choklad och några smaksatta sorter, kanske chilichoklad eller mintchoklad. Dessutom får man testa choklad med olika kakaohalter, för att känna skillnaden i smak. Ju högre kakaohalt, ju mer bitter smak och mörkare färg är det på chokladen.

Förutom chokladprovning så finns det förstås annat spännande man kan hitta på under resan. Runt om i världen finns ett antal chokladmuseer och dessa är förstås värda ett besök ifall du åker till en stad där det finns ett museum. Sedan hör det ju förstås till på en chokladresa att du får göra ett besök i en fabrik där de tillverkar choklad. Kanske får du till och med prova på att tillverka choklad själv. Det är inte så enkelt faktiskt, men väldigt roligt. Självklart kan du även handla choklad under resan, och då är det förstås choklad med en högre kvalitet och dessutom till ett pris som ligger långt under prisnivåerna i Sverige. Kanske får du även möjlighet att lyssna på föreläsningar från en riktig chokladexpert.

Man behöver faktiskt inte åka utomlands för att vara med på en riktig chokladresa. Varför inte kombinera fjällsemestern med ett besök hos Åre choklad? Där tillverkas sex miljoner praliner årligen och du har möjlighet att kika in i fabriken för att se hur chokladen tillverkas. I deras egen butik säljs förstås deras egentillverkade praliner till bra priser.